Vakbarát verzió
2022. december 4.
 
 
default
Nyugdíj-előtakarékossági számla Nyomtatás
Alakítsa saját elképzeléseinek megfelelően nyugdíjas korára szánt megtakarításait, befektetéseit! Nyisson a Kinizsi Banknál Nyugdíj-előtakarékossági Számlát és élvezze a számla nyújtotta lehetőségek előnyeit, hogy nyugdíjas évei valóban a pihenés évei legyenek!
 
Mi is az a NYESZ számla?
A Nyugdíj-előtakarékossági Számla (rövidebb nevén NYESZ) egy speciális értékpapírszámla, amely az öngondoskodás államilag támogatott lehetőségét nyitja meg Ügyfeleink előtt.
 
Miért előnyös a NYESZ?
Tetszés szerinti összegek, tetszés szerinti időpontban, ill. gyakorisággal helyezhetők el, így Ön megválaszthatja, hogy nyugdíjcélú előtakarékoskodása milyen befektetésbe kerüljön. Önnek a későbbiekben is bármikor lehetősége van változtatni az értékpapírok összetételén. Az állami támogatás miatt éves szinten akár 130.000 Ft-ot is visszakaphat a befizetett személyi jövedelemadójából az, aki a NYESZ számlán takarékoskodik. Ráadásul az állami támogatás nem az önkéntes nyugdíjpénztári kedvezmény helyett, hanem attól függetlenül vehető igénybe, tehát összesen akár 260.000 Ft is visszajárhat a személyi jövedelemadó összegéből, amennyiben Ön önkéntes nyugdíjpénztárban és NYESZ számlán is megtakarít. A NYESZ-en befektetett megtakarítás hozamát a hatályos szabályok szerint nem terheli kamatadó. A Kinizsi Bank díjmentesen nyitja meg a számlát.
 
Kinek ajánljuk a NYESZ számlát?
  • aki időben szeretné biztosítani magának a nyugodt nyugdíjas éveket, és fontos számára, hogy saját maga döntsön megtakarításának összetételéről,
  • akinek számít, hogy befektetésének kamat- és árfolyamnyeresége adómentesen gyarapodjon,
  • aki igényt tart a Nyugdíj-előtakarékossági befizetések összege után járó adókedvezmény évenkénti összegére, amely tovább növeli befektetéseinek hozamát,
  • aki a tőkepiacon elérhető befektetések magas, kiemelkedő hozamlehetőségét szeretné kihasználni,
  • aki nyugdíjasként a tőkepiacon szeretné befektetni pénzét, és kész 3 évet várni, hogy befektetése hozamához adómentesen jusson hozzá.
Mit jelent az állami előtakarékossági támogatás?
A NYESZ-re az adott naptári évben befizetett összegek 20%-át az előtakarékoskodó a befizetett személyi jövedelemadójából visszaigényelheti. A 2020. előtt nyugdíjba vonulók esetében a maximális adótámogatás összege 130.000 Ft, egyéb esetben 100.000 Ft. Az adótámogatást a NAV a NYESZ számlára utalja, ami szintén befektethető pénzt jelent.
 
Mikor lehet felvenni a NYESZ-en megtakarított pénzt?
A NYESZ-en tartott megtakarításokhoz Ön normál esetben a nyugdíjkorhatár elérésekor, vagy nyugdíjba vonuláskor, de minimum 3 év takarékoskodás után jut hozzá. Ez azt jelenti, hogy akár a nyugdíjhatárhoz közelálló vagy nyugdíjas is nyithat NYESZ számlát, de min. 3 évig takarékoskodnia kell. A nyugdíj előtti hozzáférés lehetőségét nem zárja ki a törvény, de szigorú adózási és támogatás visszafizetési rendelkezésekhez köti. Az előtakarékoskodó halála esetén a NYESZ számla egyenlegének összege örökölhető.
 
Milyen értékpapírok közül lehet választani?
A NYESZ számlával rendelkező előtakarékoskodó Ügyfelek az általuk befizetett összeget - saját döntésüknek megfelelően - befektetési jegybe, részvénybe, Magyar Állampapírba vagy Takarék Invest strukturált kötvénybe fektethetik be.
 
Hogyan lehet NYESZ számlát nyitni?
NYESZ-t az a magánszemély nyithat, aki a számlanyitással egyidejűleg legalább 5.000 Ft befizetést teljesít a számlára. NYESZ számla nyitását Ön bármelyik fiókunkban kezdeményezheti.
NYESZ szerződést nyugdíjas ügyfeleink is köthetnek, azonban kizárólag a számlanyitás adóévét követő harmadik adóévben vagy azt követően minősül a számláról történő kifizetés nyugdíjszolgáltatásnak.
A NYESZ számla kizárólag forintban vezethető, az azon nyilvántartott pénzeszközök, illetve jóváírt értékpapírok óvadék tárgyát nem képezhetik.
 
Egyedi kedvezmények:
  • Nálunk díjmentesen nyithat számlát
  • Valamennyi a számlához kapcsolódó vételi megbízását díjmentesen teljesítjük
  • Rendkívül kedvező mértékű a számlevezetési díj
Ha a fentiekkel kapcsolatban további kérdései vannak, kérjük, hívja a Bankunkat 06-88/44-40-44-es információs telefonszámon, vagy látogasson el bankfiókjainkba, ahol kollégáink készséggel állnak az Ön rendelkezésére.
 
 
Kapcsolódó dokumentumok
 
back
Vissza a főoldalra Vissza Lap tetejére
 
   

Központ

Fiókok

ATM-eink

Kérjen visszahívást

Küldjön e-mailt