Vakbarát verzió
2022. december 4.
 
 
default
Gyakran ismételt kérdések Nyomtatás
faq_pictogramm.jpg
Mi a befektetési alap előnye más megtakarítási formákhoz képest?
Kockázatmegosztás, szakértelem, nincs lekötési idő. A birtokunkban lévő befektetési jegyeink mögött a világ legkülönfélébb tájairól származó befektetések állhatnak, mégis elegendő egyetlen tranzakciót lebonyolítanunk ahhoz, hogy mindezekből profitálhassunk.
 
faq_pictogramm.jpg
Hogyan juthatok hozzá a hozamhoz?
Árfolyam-különbözet formájában jut hozzá a hozamhoz.
 
faq_pictogramm.jpg 
Mi történik a fix kamatozású kötvények árfolyamával, ha a piaci hozamszint megemelkedik?
Ha a piaci hozamszint nő, akkor a fix kamatozású kötvények nettó ára csökken.
 
faq_pictogramm.jpg
Mekkora a minimálisan befektethető összeg az alapokba?
Nincs korlátozva.
 
faq_pictogramm.jpg
Melyik alapot érdemes választania?
A befektetési alapok különböző befektetési politikát követnek. Az alap kockázatosságát és hozamát alapvetően a befektetési alap stratégiája határozza meg. Mivel a befektetési jegy árfolyama az alapban lévő értékpapírok árfolyamával azonos módon alakul, érdemes ezért először áttekinteni, hogy mi jellemzi a legfontosabb értékpapírfajtákat, azaz a részvényeket, a kötvényeket és a rövid lejáratú kincstárjegyeket. Miután felmértük befektetési céljainkat, és elhatároztuk, hogy mekkora kockázatot szeretnénk vállalni, akkor hozzáfoghatunk az ideális alap felkutatásához.
 
faq_pictogramm.jpg
Van-e a befektetési alapoknak kötelező tartási idejük?
Kötelező tartási idő elméletileg nincs, így a befektetési alapok esetében nem beszélhetünk lekötési időről. A befektetés időtávját - nyíltvégű alap esetében - az alapot vásároló befektető így szabadon megválaszthatja. Fontos azonban kiemelni, hogy minden befektetési alap esetében létezik egy, az alapkezelő által javasolt minimális befektetési időtáv, amely igazodik az adott alap kockázati fokához. A nagyobb kockázatú befektetési alapok (részvény és vegyes alapok) ajánlott minimális tartási ideje hosszabb, mint az alacsonyabb kockázatú pénzpiaci vagy kötvényalapoké. Az ajánlott minimális befektetési időtáv - amit az alapkezelők tájékoztató anyagaikban az alap kockázatosságának foka mellett általában megjelölnek - betartásával a befektető nagyobb biztonsággal érheti el a befektetésétől elvárt hozamot, mintha hamarabb visszaváltanák az alap befektetési jegyét.
 
faq_pictogramm.jpg
Mekkora összegű adó terheli a befektetésből elért hozamot?
2010. január 1-ig a kamatadó megállapítása, levonása, illetve megfizetése a befektetési szolgáltatók feladata, az ügyfeleknek ezzel kapcsolatos bevallási kötelezettsége nincsen. 2010. január 1-től viszont lehetőség nyílik a törvényi változások következményeként, hogy a kamat jellegű jövedelem összevonásra kerüljön az ellenőrzött tőkepiaci ügyletek jövedelmével. Ez utóbbi minden olyan ügylettípust magába foglal – a kamatjövedelem kivételével -, amelyet befektetési szolgáltatón keresztül kötnek. A kamatadó továbbra is levonásra kerül, de amennyiben Ön összevonja a kamat jellegű jövedelmét az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekkel az adóbevallásában azt adóelőlegként kell figyelembe vennie.
 
back
Vissza a főoldalra Vissza Lap tetejére
 
   

Központ

Fiókok

ATM-eink

Kérjen visszahívást

Küldjön e-mailt